Nutriție și fitoterapie

Nutriție și fitoterapie

Motto:

"Și a zis Dumnezeu: Iată vă dau vouă toate ierburile care au sămânță, de pe toată fața pământului și toți pomii care au roade cu sămânță în ele. Acestea să fie hrana voastră" - (Facerea 1, 29)

La ultimul Congres Internațional de Epidemiologie, în 2019, București, alimentația defectuoasă- alături de stres și sedentarism- a fost prezentată ca factor principal de morbiditate.

Iată 2 motive suficient de convigatoare, care ne argumentează aplecarea și grija pe care le avem în cadrul Centrului nostru pentru alimentație sănătoasă.

Dezechilibrele alimentare ne expun la o multitudine de afecțiuni: de la anemie, tulburări digestive până la afecțiuni cardio-vasculare și maligne. Sunt însă corectabile. Pentru a le corecta trebuie să știm însă „idealul” la care ne raportăm.

Definiție:
Alimentația rațională este aceea care satisface în mod optim nevoile cantitative și calitative ale organismului, ținând cont și de condițiile de mediu.
Necesarul de energie și substanțe nutritive este variabil funcție de caracteristicile individuale: vârstă, sex, greutate corporală, activitate. O alimentație rațională este o condiție fundamentală atât pentru buna desfășurare a funcțiilor creierului , cât și pentru buna desfășurare a organismului. Valoarea alimentară a produselor consumate ca hrană este condiționată de mai mulți factori, cel mai important fiind conținutul în principii nutritive. În general, alimentele sunt produse incomplete, niciun produs alimentar nu poate îndeplini funcția  unui ”aliment ideal”. De exemplu: laptele care conține toate principiile nutritive nu este aliment complet decât pentru sugar până la 3-4 luni, datorită conținutului redus în fier, cupru și unele vitamine. Pentru aceste considerente este necesară asocierea mai multor produse alimentare care să aducă tot ansamblul de principii nutritive necesare funcționării optimale a organismului.

Produsele alimentare sunt grupate în 7 categorii alimentare:

GRUPE ALIMENTARE CATEGORII DE PRODUSE PRINCIPII NUTRITIVE
GRUPA I  Carne și produse din carne, pește, ouă
 • surse bogate în proteine complete (conțin aminoacizi esențiali)
 • surse de fier
 • vitamine din grupul B
 • peștele și produsele de mare sunt bogate în iod, AGPN- omega 3
GRUPA II Laptele și derivatele
 • sursă principală de calciu
 • surse de proteine
GRUPA III Grăsimi alimentare
 • alimente cu conținut ridicat în calorii
 • unt (sursă de vit A și D)
 • uleiuri vegetale (surse de vit E și AGPN)
GRUPA IV Pâine și produse cerealiere
 • surse de energie
 • surse de fibre alimentare (în special cele integrale)
 • surse de elemente minerale
 • surse de vitamine B
GRUPA V Legume și fructe
 • surse de glucide, proteine, uleiuri, amidon
 • surse de vitamine (C, caroteni)
 • surse de minerale
 • surse de fibre solubile și insolubile
GRUPA VI Zahăr și produse zaharoase
 • surse de glucide ușor asimilabile
 • conținut ridicat în calorii
GRUPA VII Băuturi
 • singura băutură indispensabilă este apa
 • surse de glucide (băuturile îndulcite)

Un aport echilibrat al acestor 7 categorii de alimente asigură toate principiile nutritive necesare organismului. Calitatea hranei este mult influențată de factorul economic, național, preferințe și obiceiuri alimentare adânc înrădăcinate. Teoretic, se cunoaște foarte bine cum trebuie constituit un regim alimentar corect pentru omul sănutriționale nătos, dar și regim igienico-dietetic în scop terapeutic.

Recomandările științifice, după normele OMS, sunt prezentate grafic sub formă de piramidă, alimentele principale fiind menționate spre baza piramidei și pot fi consumate zilnic, iar cele spre vârf mai rar.

Avem nevoie de consultanță nutrițională permanent. Nu doar atunci când dorim să slăbim sau când o boală gravă necesită și impune o anumită dietă. Una din consecințele evoluției proceselor tehnologice de preparare a alimentelor este explozia de intoleranțe alimentare cu care ne confruntăm. Aici intervine DIETOTERAPIE (o alimentaţie corespunzătoare necesităţilor calorice și alimentare, specifice omului sănătos sau bolnav). La recomandarea medicului sau la solicitarea dumneavoastra, puteti opta pentru o dieta hipocalorică, hiposodată, vegetariană, lactovegetariană.
Puteți, de asemenea, primi consultanța nutrițională personalizată.

Dietoterapia este întregită de FITOTERAPIE.

Fitoterapia corectează deficitele și dezechilibrele nutriționale din alimentația noastră și garantează succesul dietoterapiei.

La CTNB ”Alexandra” asigurăm pacienților nostri consiliere și administrare de suplimente alimentare produse marca Hofigal și recomandate de Asociația de Medicina Anti-ageing.

Fitoterapia a rămas cea mai curată şi mai naturală dintre ştiinţe, deoarece ea ne învață să valorificăm materialul vegetal fără a extrage selectiv anumite substanţe sau principii din ţesuturile plantelor așa cum face farmacologia. Prin procesele pe care le derulăm noi tindem spre un minumum de procesare, în scopul de a păstra cât mai multe substanțe dintr-o plantă anume. Faptul că e o știință curată și că analizele chimice, testele clinice și cercetările moderne au confirmat proprietăţile farmacodinamice ale plantelor în proporţie de peste 80%, face ca oamenii să aibă încredere produsele de acest tip!
Și chiar au dreptate să considere astfel, dacă producătorul este, așa cum suntem și noi, verificat și controlat permanent de către autoritățile interne și europene. Asigurarea aceleiași cantități de substanță activă indiferent de șarja de produs vegetal care este utilizată la extracția principiului activ este o altă condiție obligatorie pentru o firmă care se respectă!
Hofigal deține la ora actuală tehnologii permanent adaptate, departamente de cercetare solide care lucrează constant cu universitățile românești și internaționale, participă la saloane de inventică interne și internaționale unde obține medalii și recunoaștere academică, toate acestea pentru a transforma cu știință și respect, culturile proprii de plante în remedii de elită ce vin în sprijinul păstrării unei stări de sănătate optime.

Up
d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday 09:00 - 20:00
Saturday 09:00 - 18:00
Sunday 09:00 - 18:00