Dieta de detoxifiere – program de curățenie generală a organismului

 Alimentația rațională – trealitate sau utopie?

Facem zilnic ordine în locuință, ne ducem mașina la spălătoria auto săptămânal…, dar când ne-am ”curățat” ultima dată organismul?!

Prinși în hățișul vieții cotidiene, suntem prea puțin atenți la calitatea nutritivă a alimentelor pe care le consumăm. Rareori știm de unde provin și la ce prelucrări sau ”îmbunătățiri” au fost supuse. Dacă la toxinele din hrană adăugăm și pe cele din mediul înconjurător (poluare, produse chimice pentru curățenie și igienă, fum de țigară), înțelegem de ce corpul nostru se resimte și uneori strigă după ajutor.

De ce avem nevoie de detoxifiere?

Organismul nostru ”muncește” fără odihnă, filtrând și eliminând toxine și reziduuri. Alcoolul, medicamentele, produsele rezultate în urma proceselor metabolice și a digestiei, celulele moarte, chimicalele provenite din poluare, bacteriile, sunt numai câteva dintre ele. ”Uzina de procesare a deșeurilor” integrată în corpul nostru are ”secții cu foc continuu” în care au loc procese fascinant de complexe: ficatul, rinichii, pielea, intestinele și plămânii.

Atunci când ne simțim slăbiți, când obosim cu ușurință, când ne încearcă o stare de rău general fără explicație, poate să fie un semnal că organismul ne cere să-l ajutăm ”să facă curățenie”.

Ideal este să nu așteptăm semnalele de epuizare (de obicei acestea vin târziu, când organismul este deja extenuat) și, la fiecare schimbare de sezon, să urmăm un program complex de detoxifiere.

Ce înseamnă o detoxifiere completă și eficientă?

Ideea de detoxifiere a organismului nu este nouă. Postul religios este cea mai veche formă de regim alimentar de acest fel. Regimul vegetarian de cruțare impus de post este împănat cu dezlegări la lactate și pește, astfel încât organismul să nu fie privat o perioadă lungă de timp de aminoacizi esențiali, lipide și acizi grași omega indispensabili pentru buna funcționare a metabolismelor.

Un program de detoxifiere complet și eficient trebuie să reducă la minim introducerea de toxine în organism și în același timp să accelereze la maxim procesele de eliminare a acestora. Dar nu este suficient să ținem sub control ”intrările” de toxine și să dăm organismului timp să elimine deșeurile stocate care îi depășeau capacitatea de filtrare. Trebuie, în plus :

  • să stimulăm metabolismul,
  • să combatem radicalii liberi,
  • să reducem retenția hidrică,
  • să îmbunătățim oxigenarea țesuturilor și circulația sanguină pentru a vitaliza celulele,
  • să ajutăm intestinul restabilindu-i flora bacteriană și să combatem costipația, dacă este cazul.

Vi se pare greu și vă temeți că nu veți reuși?  Veți vedea că nu este deloc așa; trebuie respectate doar câteva reguli.

Dietele de detoxifiere recomandă consumul anumitor alimente și interzic utilizarea altora.

Recomandări:

  • alimente și băuturi ecologice (la producerea cărora nu au folosit pesticide sau fungicide);
  • alimente neprocesate (cereale, semințe);
  • fructe și legume crude;
  • 2 litri de lichide zilnic (apă și ceaiuri de plante care să ajute în procesul de detoxifiere).

Produse interzise în timpul dietelor de detoxifiere (considerate vinovate de acumularea de toxine în organism):

  • alcool, cafea, băuturi cu cofeină, medicamente;
  • produse animale;
  • alimente procesate, rafinate și bogate în aditivi.

Fitoterapia în sprijinul detoxifierii

În sprijinul dietelor specifice de detoxifiere se pot folosi și chiar se recomandă utilizarea de suplimente fitoterapeutice. Cea mai populară, mai utilizată și eficientă plantă este armurariul care conține un compus numit silimarină cunoscut ca fiind benefic pentru regenerarea ficatului și accelerarea funcțiilor de detoxifiere ale acestuia. În plus silimarina are și efect puternic antioxidant. Se recomandă produsele Armuhep (extract de armurariu), Redigest (cuticulă de pipotă de pasăre cu conținut enzimatic similar stomacului uman și extract de armurariu- protejează ficatul și reglează tranzitul digestiv) sau Redigest plus (compoziției Redigest-ului inițial se adaugă extract de topinambur care menține echilibrul florei bacteriene la nivelul intestinului).

Tot în ajutorul și completarea programelor de detoxifiere vine și produsul Complex detoxifiant natural care are o compoziție complexă și completă cu adresabilitate tuturor ”secțiilor cu foc continuu”. Pentru ficat ne ajută prin conținutul în armurariu, roiniță, mentă și rozmarin. Rinichii sunt ajutați de lemnul dulce, lavanda și busuioc. Asocierea de mentă, busuioc, cimbru, lemn dulce și rozmarin face curățenie la nivelul tubului digestiv. Complex detoxifiant natural se adresează și aparatului respirator prin combinația de lemn dulce, cimbru, busuioc și rozmarin.

Un alt supliment fitoterapic complex, indispensabil în perioadele de post și detoxifiere, este Spirulina– superconcentrat natural, fără corespondent în natură, ce conține elemente atât din regnul vegetal, cât și din cel animal. Motivele pentru care se impune utilizarea ei sunt multiple și nu vreau să punctez decât patru dintre ele: aport complet de aminoacizi esențiali, inclusiv triptofan (se găsește și în carnea roșie și este precursor de serotonină- hormonul fericirii; deficitul de triptofan din alimentație predispune la depresie); aport de vitamine din complexul B, inclusiv B12; puternic antioxidant; rol de protecție hepatică.

Acizii grași esențiali de tipul omega 3 sunt nutrienți de bază pentru sănătate în mod permanent, dar cu precădere în perioadele de post religios sau în timpul dietelor de detoxifiere se recomandă suplimentarea aportului. Putem apela la acizii grași omega 3 din Uleiul de pește, iar persoanele vegetariene sau care țin posturile religoase îl pot înlocui cu Omega 3,6 vegetal (in, cânepă și negrilică).

Orice curățenie a organismului trebuie ajutată obligatoriu și cu produse antioxidante. Aici firma HOFIGAL oferă o paletă largă de astfel de produse, dintre care trebuie să selectez câteva (Complet antioxidant, Flavovit C, Coenzima Q10 în ulei de cătină, Extravit M, Ulei de cătină, etc) fără să minimalizez rolul și efectele celorlalte.

Ultima recomandare pentru reușita demersurilor de detoxifiere a organismului este menținerea unui tranzit intestinal normal și un echilibru al florei bacteriene la nivelul colonului. În acest sens, ne ajută și produsele pe bază de topinambur (conține printre altele, inulină- fibră naturală dietetică, absorbant natural cu rol antitoxic, cu capacitate de stimulare selectivă a florei bacteriene, dar și al peristaltismului). Topinambur (nap) găsim în compoziția Fiamarant, Redigest plus, Hoflipomin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Up
d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday 09:00 - 20:00
Saturday 09:00 - 18:00
Sunday 09:00 - 18:00